Zašto me pecka ili elektrizira na slavini, a bojler mi je isključen?

Slavina i sve vodovodne cevi su sastavni deo sistema uzemljenja objekta. Ukoliko nam je sistem uzemljenja slab (postoji veliki otpor uzemljenja – veći od 3 oma) doći će do peckanja ili elektriziranja kad dodirnete slavinu, šporet, TA-peć ili bilo koji drugi uređaj. To se događa kada je neki uređaj neispravan. Taj uređaj čak ne mora da bude u vašem stanu, nego to može da bude i neispravan bojler ili TA peć kod komšije do vas, a ponekad i od stana na susednim spratovima. Zašto? Zato što su vodovodne cevi zajedničke.

Sve se ovo dešava u trenutku kada dođe do „probijanja“ izolacije (kvara) grejača u bojleru, šporetu ili TA peči. Problem se javlja i kada se nestručno povežu ovi uređaji na elektroinstalaciju (na primer: zamena provodnika , nule i uzemljenja na trofaznoj utičnici, kod povezivanja novog uređaja). Ovo može da bude čak i jako opasno, ako je otpor uzemljenja objekta veći od 5 oma i može da izazove neprijatne strujne udare, opekotine ili čak i smrtni ishod (kod kupanja u kadi).

Kada se nekada dogodi ovakva situacija, sa peckanjem ili elektriziranjem, nemojte da je potcenjujete, nego pozovite stručno lice da utvrdi, gde je kvar na instalaciji, da izmeri otpor uzemljenje na vašem objektu, i da vam predloži mere za otklanjanje problema.

Kako da napravim dobro uzemljenje kada pravim novu kuću?

Najbolje uzemljenje se pravi već kod izrade temelja objekta. U rov, gde je položena armatura za temeljnu stopu, pre izlivanja betona, polaže se pocinkovana traka 25x4 mm² i povezuje se sa armaturom pomoću pocinkovane žice, ili, još bolje, tačkastim zavarivanjem, na rastojanju od par metara. Kraj trake se izvlači na mestu gde će se nalaziti merni razvodni orman MRO na zidu. Kod većih objekata se prave izvodi sa iste trake tamo gde će se nalaziti gromobranski odvodi (spustevi).

Ukoliko ste zaboravili da sve ovo uradite, napravili ste objekat, pa morate naknadno da izvedete uzemljenje, morate da pobodete sonde. Nemojte nikako da slušate „sveznajuće“ komšije da je dovoljna jedna sonda za uzemljenje od 1.5 m. Potrebno vam je najmanje 3 sonde dužine 2,5 metara i prečnika 50 mm. One se pobijaju u dvorištu tako što su vam tačke za pobijanje sondi temena jednakostraničnog trougla, stranice najmanje 2,5 metra, a idealno 3 metra. Sve tri sonde se međusobno povezuju pocinkovanom trakom 25x4 mm², a isto, traka se izvlači do mernog razvodnog ormana MRO gde je brojilo.

Kod vazdušnih mreža, predlažemo da se u mernom razvodnom ormanu MRO, pored osigurača ugradi i FID (RCD) sklopka 40/0,5A i da se tako, još jednom, osigurate od rizika strujnog udara ili naponskih nestabilnosti u mreži.

Zašto treba da proveravmo ispravnost elektroinstalacije i uzemljenja u našem stanu ili kući?

Elektroinstalacija u vašem stanu ili kući ima dosta dugačak vek trajanja. Ali sve, pa i izolacija provodnika, kao i drugi elementi elektroinstalacije, imaju svoj vek trajanja:

- bilo usled zamora materijala, koji nastaje grejanjem zbog neprekidne upotrebe i ponekad nekog preopterećenja;

- bilo zbog dimenzija preseka ugrađenih kablova koji, u današnje vreme, ne mogu da iprate drastično povećanje potrošača na elekteroinstalaciji;

- bilo nestručnih intervencija na elektroinstalaciji. Sve ovo može da izazove razne poremećaje, pregorevanje uređaja, pa i strujne udare.

Uzemljenja, takođe, imaju vek trajanja, naročito štapasti uzemljivači – sonde, kojima je vek trajanja od 20-30 godina, zavisno od kiselosti zemlje. Tako se često može desiti da vam je uzemljenje oslabilo, a da vi to i ne znate i da vas više ne štiti od indirektnog strujnog udara, tj. peckanja kad dodirnete slavinu, šporet, TA-peć ili neki drugi uređaj. Naš je savet da na objektima starijim od 30 godina treba da se izvrši kontrola uzemljenja i izolacije.

Ako imate problem ili pitanje, javite nam se. Tu smo da pomognemo …